Te-ai îndrăgostit de un bărbat care te face să suferi? Uite ce e de făcut.

De cele mai multe ori, ajungi să te îndrăgostești și chiar să te căsătorești cu un bărbat care te face să suferi, adică cu un bărbat nevindecat emoțional. În acest articol, îți arăt cum să te ferești de un bărbat lângă care simți că iubirea e grea. Dă play la video și află ce este de făcut când soțul tău este un astfel de bărbat. Încă din perioada întâlnirilor, ne intersectăm cu bărbați care abia au ieșit din relații cu inimile frânte, care au fost trădați, care duc cu ei un bagaj emoțional de suferință, gelozie și neîncredere. Unii sunt în depresie, alții pur și simplu au probleme emoționale nerezolvate. Eu îi numesc bărbați nevindecați emoțional.

Cine este bărbatul care te face să suferi și cum îl depistezi?


Am cliente la coaching care își petrec ani de zile întălnindu-se și având relații cu bărbați cu astfel de probleme. Dacă și ție ți s-a întâmplat să te îndrăgostești de cineva abia ieșit dintr-o relație zbuciumată… Dacă și tu ai zis ”și ce dacă are probleme, o să îl ajut eu!”… Dacă și tu ai trecut de la un bărbat gelos, la altul depresiv, apoi la altul indisponibil afectiv… Este un tipar pe care, probabil, nu îl recunoști de la început, dar există și te va face să alegi mereu același tip de parteneri, până când vei avea curajul să privești unde trebuie: în interiorul tău.

Interiorul tău nevindecat va atrage întotdeauna parteneri nevindecați.

Este foarte ușor să îți dai seama care sunt acești bărbați, încă de la primele întâlniri.

Problema este că, de bună voie și nesilită de nimeni, alegi să treci cu vederea toate semnalele de alarmă, pentru că interiorul tău deja a stabilit o conexiune cu cineva care să îl oglindească. Și nimic altceva nu mai contează.
 • De la primele întâlniri, povestește despre fosta, despre relația traumatizantă care tocmai s-a încheiat și cat de mult își dorește să găsească o femeie bună.
 • Te compară pe tine și pe celelalte femei cu fosta.
 • Te compară cu mama lui.
 • Este gelos.
 • Nu are încredere în tine, nici în prieteni, fiecare este suspect.
 • Nu este atent la nevoile tale emoționale și nu este interesat să ți le împlinească.
 • Este depresiv și aduce ”depresia” ca scuză pentru indisponibilitatea lui emoțională. Depresia survine mereu când este cu tine, dar niciodată când iese cu prietenii.
 • Nu poate menține un job stabil pe termen lung (trăiește din afaceri mici și dubioase.
 • De câte ori vrei să exprimi ce simți, ți-o întoarce cu ce simte el, cât de afectat este și câte probleme are.
 • Copilărește: are preocupări și anturaj mai degrabă potrivite pentru adolescență, nu pentru un om matur.
 • Altcineva este de vină pentru nereușitele lui: fostele false, maică-sa posesivă, șeful exigent, colegii trădători, tu că nu îl înțelegi.
 • În preajma lui, nu simți bucuria iubirii, ci mai degrabă simți că iubirea este a naibii de grea.

Ar trebui sau nu să mă întâlnesc cu bărbați nevindecați emoțional?

Ține minte un lucru: un bărbat îți va oferi doar ce ești pregătită să accepți. Dacă de la bun început, îi arăți că ești dispusă să treci cu vederea și că tolerezi, că îți sacrifici stima de sine, el se va comporta pe măsura a ceea ce îi transmiți. Teama de a rămâne singură, teama de conflict, teama de a fi părăsită NU ar trebui să încline balanța înspre orice bărbat îți dă atenție. Tu MERIȚI atenție oricum. Faptul că cineva se poartă frumos și este atent cu tine – nu câștigă puncte, ci face ce se cuvine să facă pentru o femeie ca tine.

Care este cea mai frecventă problemă a unui bărbat care te face să suferi?

Neîncrederea. În oameni, în femei, în el însuși. Bărbatul, care îți povestește prin câte a trecut el și cât de mult i s-a greșit, îți va spune la un moment dat și că nu este pregătit pentru angajament. Dacă intri pe acest teren și vrei să continui cu un bărbat nevindecat, ai două variante: -ori el va simți nevoia permanent de reasigurări și consolidări din partea ta; -ori tu vei simți nevoia permanent să îi oferi reasigurări și să îi faci pe plac. Ori ambele. În cel mai rău scenariu. În fiecare zi, primesc întrebări de la femei din toată țara, despre ”ce să fac să îl fac să înțeleagă că eu îl iubesc și că îi voi fi alături no matter what și că eu nu îl voi răni niciodată?!” Crezi că aceste doamne îmi adresează aceste întrebări din simplă curiozitate? Sau că au prea mult timp liber? Aceste femei trăiesc drama alegerii unui bărbat nevindecat, iar acum încearcă din răsputeri să salveze ceva ce nu a fost prea solid niciodată.

De ce sunt atrasă de bărbați nevindecați emoțional?

Primești ce crezi că meriți. De fapt, primești ce aștepți să primești. Nu este nevoie să ajungi la psiholog ca să înțelegi că rănile tale interioare
 • vor alege persoana care să le oglindească
 • nu te vor lăsa să te simți atrasă de un bărbat bun și sănătos emoțional.
Dacă tu ai convingerea că a-ți deschide inima și a fi vulnerabilă în fața unui bărbat îți poate aduce durere, atunci fii sigură că asta vei primi de la partener. Hai să îți spun ceva. În primul rând, nu ai cum să reasiguri la nesfârșit pe cineva care are probleme de încredere. Te vei epuiza și slei de puteri și nu te vei bucura de iubire, așa cum ar trebui să fie. În al doilea rând, nu poti garanta nimănui că nu îl vei răni. Nu ești maica Tereza. Și nici nu îți propui să fii salvatoarea nimănui.

Femeia salvatoare din tine este cea care alege și este atrasă de bărbați nevindecați, bărbați care te fac să suferi ulterior.

Este limpede de ce. Este acea parte din tine care retrăiește un eveniment sau o traumă din trecut, în mod repetat, și nu simte că iubește dacă nu salvează și îngrijește pe cineva. Chiar și eu am trecut prin asta, acum mulți ani. Am stat ani de zile cu cineva, confundând iubirea cu compasiunea. Nu l-a ajutat prea mult pe el și nu m-a ajutat deloc pe mine!

Intrând într-o relație cu un astfel de bărbat, fii gata să:

-nu mai ai viață personală, obiceiuri, prieteni și pasiuni proprii.

-îți tai de pe listă prieteni și cunoștinte, ca nu cumva el să mai fie gelos și să se simtă nesigur.

-mergi ca pe ouă, în ceea ce faci sau vorbești, de teama cum ar putea reacționa.

-faci orice ca el să se simtă în siguranță cu tine, dar tu nu te simți în siguranță cu el.

Tu nu ai cum să salvezi un bărbat. Nu te-ai născut pentru acest lucru și nici nu este datoria ta.

Singura persoana care îl poate salva este el însuși, atunci când se va sătura de autocompătimire și suferință.

 

Coaching tip

Dacă și viața ta amoroasă arată asemănător, îți propun un exercițiu de coaching pe care îl practic cu clientele mele:

După toaleta de seară, înainte să te îmbraci în lenjeria de noapte și să faci orice altceva, du-te în fața oglinzii. Privește-te. Respiră relaxat. Priveste-te de parcă patrunzi în interiorul tău, cu ochii minții și poți vedea, puțin câte puțin, ce este acolo. Întreabă-te: ”ce parte din mine este atrasă de bărbați nevindecați și îi face și pe ei atrași de mine?”

Nu te gândi prea mult și nu intra în analize. Conștientizează acea parte din tine și dăruiește-i iubire și acceptare. Spune-i, cu blândețe, că tu ești la cârmă și tu decizi direcția de mers și că va fi bine.

Ai încredere că vei fi bine, orice s-ar întâmpla.

Apoi, lasă această întrebare, undeva pe un raft al minții tale și uită de ea, știind că…oricând vei avea nevoie, o vei putea aduce din nou.

Cum să eviți acest tip de bărbați

 1. Cunoaște-te în profunzime. Când iei decizia să îți explorezi lumea interioară și să îți vindeci emoțiile, acești bărbați nu prea îți vor mai apărea în cale.  Când realizează că nu ai de gând să îi repari, modelezi sau salvezi, vor dispărea rapid din drumul tău (gândește-te ca auto-cunoașterea vine cu această funcție de self-cleaning 😊
 2. Nu te ambala și nu te investi emoțional când vezi primele semnale de alarmă. ”Dar îl iubesc deja…” Foarte bine, iubește-l, dar fără atașamente. Fii observatorul propriei relații.
 3. Iubește-te pe tine întâi. Salvează-te pe tine prima. A nu mai întreține pe cineva care are nevoie de energia ta salvatoare este o dovadă de respect de sine. Vrei să fii respectată? Începe cu tine!

 

Programul meu de mentoring relațional ARISE te va ajuta cu răspunsurile de care ai nevoie:

-înveți cum să setezi limite sănătoase în relaționarea cu bărbații și cum să nu mai faci compromisuri, pentru nimeni și nimic în lume.

-înveți cum să comunici eficient și din pură feminitate, pentru a evita scenarii care provoacă suferință.

-înveți cum să folosești fiecare experiență de până acum spre a fi mai aproape de relația pe care o meriți (nu pe care crezi că o meriți).

Pune capăt tiparelor care te fac să repeți aceeași poveste tristă și devino autoarea celei mai tari povești de iubire din viața ta!

Cu tot dragul,

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *