„When a child is born, so is a mother”
(Cand se naste un copil, se naste si o mama). Atunci ne nasc cele mai frumoase momente si emotii. Binecuvantare. Bucurie. Oboseala. Nopti nedormite. Implinire. Teama. Curaj. Deodata, vrem sa fim SUPERMAME, SUPERSOTII, SUPER DE TOATE. Vrem ca toate sa fie la locul lor, mancarea sa fie calda, casa curata, scutecele schimbate, bebelusul hranit si, eventual, sa avem ceva timp si pentru noi. Si ghici ce: nu ne iese. Cel putin, nu ca inainte.Decat noptile nedormite de dupa, as mai prefera o cezariana.
– m-am gandit eu. Personal, am vrut ca viata mea sa fie exact ca inainte. Sa nu renunt la nimic. Sa nu imi rearanjez prioritatile. Sa ma ocup de toate si sa fiu si SUPERMAMA si SUPERSOTIE si SUPERCOACH. Sa imi pastrez toate clientele, ba chiar sa mai iau in plus.
Si ce s-a intamplat? Am suprafunctionat si m-am SUPER-frustrat.
Asa ca, intr-una din noptile albe, printre reprize de plans, colici si scutece, epuizata de-a dreptul, mi-am amintit fix ce le invat eu pe clientele mele la coaching: cum sa te reconectezi cu energia feminina. Hopa! Da, a fi mama este, de fapt, punctul culminant al energiei feminine. Paradoxal, cand devenim mame si vrem sa fim SUPER DE TOATE, nu facem decat sa alunecam in energia masculina. Iar maternitatea si masculinul se bat cap in cap, nu-i asa?
Cum sa ne reconectam cu feminitatea noastra, chiar si cand suntem mame si ne simtim coplesite.
- 1. Ia-o incet. E ok sa sa nu fie ordine in casa zilnic. E ok sa nu raspunzi la un mesaj sau email pe loc. E ok sa uiti sa platesti o factura.
- 2. Cere ajutor. Femeia masculina nu are nevoie de ajutor niciodata. Ea poate duce totul singura. Oare poate? Cu ce pret? A fi feminina inseamna a lasa garda jos, a te deschide si a PRIMI ajutor. De oriunde. Primeste, multumeste si ramai deschisa. Este ok sa nu le faci tu pe toate.
- 3. Intoarce-te in corp. Nasterea ne face sa ne simtim deconectate de corpul nostru si tindem sa ne focusam 100% pe copil. O femeie feminina ramane in contact cu corpul ei, cu senzorialul, chiar si cand hraneste si are grija de un bebelus. Priveste-te in oglinda. Spune-ti lucruri frumoase despre corpul tau. Admira acel corp care a creat, s-a transformat si a oferit o noua viata lumii. Daruieste-ti un masaj de relaxare, fie si sub dus! Incepe yoga sau pilates. Daca este posibil, lasa-ti corpul sa intre in contact cu natura. Intinde-te pe iarba, simte adierea vantului, imbratiseaza un copac, recupereaza-ti energia.
- 4. Integreaza-te intr-o comunitate de mamici, unde sa poti intreba si discuta provocarile prin care treci tu si bebelusul tau in primele luni de viata. Inconjoara-te de energie feminina, comunica cu ele, construiti legaturi puternice. Vei fi mai linistita stiind ca nu esti singura si nu te confrunti cu toate hopurile singura.
- 5. Ai incredere in tine! Ai incredere in intuitia ta. Nu exista nicio carte care sa te invete cum sa fii mama pentru bebelusul tau, mai mult decat esti deja. Nu te mai lasa condusa de ideea ca „trebuie” sa faci ceva anume sau sa fii intr-un fel. Bebelusii nu sunt la fel. Intuitia ta de mama este cel mai bun tool pe care il ai pentru a sti ce este mai bine pentru copilul tau si pentru tine. Linisteste-ti mintea, respira, si lasa-ti inima sa raspunda la orice intrebare.
Daca simti ca ai nevoie de ajutor in aceasta etapa minunata a maternitatii, daca te simti coplesita cu noul nascut, daca vrei sa iti alfi identitatea ca femeie si ca mama, daca vrei sa iti regasesti feminitatea in interiorul rolului de mama, scrie-mi pe whatsap sau pe mail si cu mare drag vom lucra impreuna. Abia astept sa te ajut sa iti redobandesti claritatea si puterea interioara.